Beegden

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


BEEGDEN

Provincie : Limburg
Opheffing : 1991 Heel (2007 Maasgouw)
Toevoegingen : -

I : 21 januari 1948
" Gedeeld : I doorsneden van hermelijn op sinopel, II in goud 3 posthoorns van keel, geplaatst 2 en 1, en voorzien van zilveren beslag. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parlen."

Arms (crest) of Beegden

Oorsprong/verklaring

Voor 1948 voerde Beegden een zegel, cq wapen, met St.Maarten te paard met de knielende bedelaar, in de schildvoet een schildje met 3 hoorns. Het huidige wapen is een combinatie van de wapens van Horn (II) en Van Merwijck (I) vgl Broekhuizen, Sevenum en Swalmen.

Beegden is als schepenbank bekend sinds 1275, onder Horn. Een aparte heerlijkheid is het nooit geworden, wel waren er zogeheten pandheren, uit de geslachte Croll (sinds 1675), Fostier en Joppen (later Joppen van Beegden). De plaatselijke kerek is gewijd aan St.Maarten. Het oudst bekende zegel dateert uit 1485, 1529 en 1534 en vertoont St.Maarten met de bedelaar, alles naar links gewend, met boven de kop van het paard het wapen van Horne. Een eind 16e eeuws zegel vertoont dezelfde voorstelling, alleen staat het schild nu aan de linkerkant. Dit laatste zegel bleef in gebruik tot aan de Franse Revolutie.

Van de schepenbank zijn vier zegels bekend, allen met de afbeelding van Sint Maarten en het schild met de drie hoorns. De heerlijkheid Beegden was honderden jaren een onderdeel van het Land van Horn, de plaats van de hoorns is dus duidelijk. Het tweede deel is het wapen van Hendrick van Merwijck, die rond 1440-1450 in bezit was van het huis te Beegden, zonder overigens enige heerlijke rechten te hebben. Waarom dit wapen in het gemeentewapen is gekomen is niet duidelijk.

Wapen van Beegden / Arms of Beegden

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Beegden / Arms of Beegden

Briefhoofd, +/- 1990
Wapen van Beegden / Arms of Beegden

Poststempel 1989

Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site,
all paid for by 1 person and
maintained by 3 persons as a hobby.
If you like this initiative, please, support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur : Hanssen, 1995a; Eversen en Meulleneers, 1900; Koffie Hag albums