Beuningen

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


BEUNINGEN

Provincie  : Gelderland
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1818 Weurt, 1980 Ewijk (1818 Winssen)

I : 28 december 1906
" Van goud beladen met een dubbele adelaar van sabel, gebekt en geklauwd van keel, in het schildhoofd vergezeld van eene vijfpuntige ster van keel."

Arms (crest) of Beuningen

II : 18 februari 1982
" Gevierendeeld : I in goud een dubbele adelaar van sabel, getongd, gebekt en geklauwd van keel, boven vergezeld van een ster van keel, II in keel een burcht van zilver, bestaande uit 2 gekanteelde en gedekte torens, verbonden door een gekanteelde muur, waarin een gesloten poort, III in keel, bezaaid met blokjes van zilver, een leeuw van hetzelfde, gekroond, getongd en genageld van goud, IV in goud een van zilver en keel in 2 rijen geschaakt schuinkruis. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Wapen van Beuningen/Arms (crest) of Beuningen

Oorsprong/verklaring

Het oude wapen is een variatie (ster) op het wapen van het Rijk van Nijmegen, waarin Beuningen ligt. Beuningen en Wijchen waren de twee plaatsen in het Land van Nijmegen waar recht gesproken werd. Beuningen was dus een van de hoofdplaatsen in het district. In 1818 werd ook het College van de Hooge Dijkstoel van het Rijk van Nijmegen bevestigd in het gebruik van een wapen met de adelaar. Ter onderscheiding werd bij Beuningen dus een ster aangebracht. Het wapen van het Rijk van Nijmegen dateert echter uit de 17e eeuw.

Na samenvoeging met Ewijk werd een nieuw wapen ontworpen. De adelaar van Beuningen bleef behuoden in het eerste kwartier, aangezien Beuningen de hoofdplaats van de nieuwe gemeente werd.

In het tweede kwartier werd een burcht opgenomen, staande voor het kasteel Doddendaal. Dit kasteel dateert uit de 14e eeuw en werd in de 15e eeuw door een ringmuur omgeven. De bewoners van het kasteel, oa van de geslachten Van Appeltern en Stepraedt, speelden een belangrijke rol in zowel Ewijk als Beuningen. Het kasteel fungeerde ook als schuilkelder voor de inwoners van Ewijk, Beuningen, Winssen, Weurt en Deest.

In het derde kwartier is het wapen opgenomen van het geslacht Van Stepraedt, heren van Ewijk van 1491-1769. Het kwam ook voor in het oude wapen van Ewijk.

Het schuinkruis is afgeleid van het wapen van Van Appeltern, heren van Ewijk vanaf 1387 tot 1491. Ook dit wapen kwam voor als kwartier in het oude wapen van Ewijk.

De gemeente had in eerste instantie een ontwerp ingediend et dezelfde symbolen, alleen in een andere compositie. De burcht werd in het eerste kwartier geplaatst, gevolgd door het kruis en de leeuw. De adelaar zou in het vierde kwartier komen. Ook werd de burcht voorgesteld met ronde torens. De Hoge Raad van Adel had als bezwaar dat het oude wapen van Beuningen in het vierde (minst belangrijke) kwartier zou komen. Ook de ronde vorm van de burcht stuitte op bezwaar, daar de burcht al in de 15e eeuw voorzien was van een ringmuur met poort. Een voorstelling met een poort zou dus meer representatief zijn. De gemeente ging met de voorgestelde wijzigingen akkoord.

Wapen van Beuningen

Het wapen van Beuningen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Beuningen/Coat of arms (crest) of Beuningen

Poststempel 1972


Literatuur: Informatie gemeente Beuningen


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 17,324
  • Waarvan afbeeldingen: 14,748

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site