De Wijk

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

DE WIJK

Provincie : Drenthe
Opheffing : 1998 Meppel (ged), De Wolden (ged)
Toevoegingen : -

I : 9 juli 1937
"In keel 19 penningen van goud, geplaatst 4, 5, 4, 3, 2 en 1, en een schildhoofd van zilver met 5 linkerschuinbalken van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Wapen van De Wijk

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van de wapens van de geslachten Van den Clooster (penningen) en De Vos van Steenwijk (schuinbalken), die beide veel invloed bezaten in de gemeente.

Het wapen Van den Clooster is als zodanig bekend sinds 1341 van een zegel van Johan van den Clooster. De familie Van den Clooster stamt waarschijnlijk af van de Graven van Bentheim. Het wapen van de familie is identiek aan het wapen van het graafschap, met als enige uitzondering dat het graafschap het wapen met een zilveren zoom voert. De familie had uitgebreide bezittingen, zowel in Drenthe als in Overijssel. Onder die bezittingen viel ook een groot gedeelte van de huidige gemeente De Wijk. Zie ook Geldermalsen.

Wapen van De Wijk

Briefhoofd, +/- 1985
Wapen van De Wijk

Poststempel 1985
Wapen van De Wijk

Het wapen op het oude raadhuis (bron)

English

The arms are a combination of the arms of the Van den Clooster (besants) and De Vos van Steenwijk (bends) families. The Van den Clooster family probably descended from the Counts of Bentheim, who used similar arms. Both families played a major role in the local history.


Follow us on
Facebook.jpg

Mail.png
Contact us
Support the site:
Donate.jpg

Click on the image to see how to support the site !

Literatuur : Sierksma, 1962, Schaap, 1994