Geldermalsen

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


GELDERMALSEN

Provincie : Gelderland
Opheffing : 2019 West Betuwe
Toevoegingen : 1978 Beesd, Buurmalsen (ged), Deil

I : 24 december 1918
"In keel 19 besanten van goud, geplaatst 4,4,4,4,3. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parelpunten."

Arms (crest) of Geldermalsen

II : 15 december 1978
"In keel 19 bezanten van goud, geplaatst 4,5,4,3,2 en 1; een schildhoofd van goud met een lelie van azuur, een stappend paard van sabel en een zuil van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Wapen van Geldermalsen/Coat of arms (crest) of Geldermalsen

Oorsprong/verklaring

De penningen zijn afkomstig van het wapen van de graven van Grafschaft Bentheim, in Duitsland, zie ook De Wijk. Deze familie was in de 12-14e eeuw in bezit van (waarschijnlijk) een versterkt huis en gronden in de huidige gemeente. Hoewel de herrlijkheid al sinds de 14e eeuw in andere handen is geweest, bleef het Bentheim wapen het heerlijkheidswapen.

In het tweede wapen zijn daar als symbolen voor de opgeheven gemeenten aan toegevoegd een lelie (voor de dorpen Meteren en Rumpt), paard (Deil) en zuil (Buurmalsen). Voor een schildhoofd van goud werd gekozen, omdat dat goed aansloot bij het Châtillon-wapen van Beesd.

Behalve voor Rumpt en Meteren zijn er ook dorpswapens bekend voor Acquoy, Enspijk, Gellicum, Rhenoy en Tricht.

Afbeeldingen

<a name=engels> The arms are derived form the arms of the counts of Grafschaft Bentheim (nowadays in Germany). The counts owned in the 12th-14th century a castle and grounds in Geldermalsen. Even though the village was owned by other families ever since, the arms remained the Bentheim arms.

After the merger between Geldermalsen and three neighbouring municipalities symbols were added to the arms: a horse for Deil and a column for Buurmalsen. In addition a fleur-de-lis was added to represent two other villages in the municipality; Meteren and Rumpt. The top of the shield was made gold, similarly as in the arms of Beesd.


Literatuur: Informatie gemeente Geldermalsen.


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse heraldiek
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)  • Totaal aantal pagina's: 17.521
  • Waarvan afbeeldingen: 14.943

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site