Kerkrade

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

KERKRADE

Provincie : Limburg
Opheffing : -
Toevoegingen : 1982 Eygelshoven

I : 26 februari 1887
"In een veld van goud het beeld van den H.Lambertus, gekleed met pluviale van keel, met mantelkrans van goud, waaronder een alba van zilver, houdende in de rechterhand een zwaard van zilver en in de linker een bisschopsstaf van goud; ter halverwege tevoorschijn komende achter een schild van zilver ('s Hertogenrade), beladen met een leeuw van keel, met dubbelen staart, getongd en geklauwd van goud; achter het schild pikhouwelen en sautoir."

NB : de heilige is van natuurlijke kleur en draagt een mijter van keel, afgezet met goud. Verder staan de pikhouwelen, meer kolenhamers, achter het binnenschild vóór de heilige.

Wapen van Kerkrade

Oorsprong/verklaring

De dorp en heerlijkheid Kerkrade is bekend uit tenminste het begin der 14e eeuw. Het dorp had een eigen schepenbank (tenminste sinds 1467) en maakte deel uit van het land van 's Hertogenrade (Herzogenrath). De eerste bekende heer van Kerkrade was Jan van Gronsveld, die het gebied in leen kreeg in 1384.

Nadien is het leenrecht overgegaan aan enkele andere families, personen en de abdij van Kloosterrade.

De schepenbank gebruikte in het begin der 17e eeuw een zegel (afdruk uit 1621), waarop een heilige, met in de linkerhand een kromstaf en in de rechter een zwaard. Voor de heilige is een schild geplaatst met daarop een dubbelstaartige leeuw. De heilige stelt St. Lambertus voor, parochieheilige sinds 1108.

Kerkradez1.jpg

Oud zegel van de gemeente (jaar onbekend)

Dit zegel heeft als voorbeeld gediend voor de wapenaanvraag in 1886. De leeuw is de leeuw van ' s Hertogenrade. De schepenbank heeft dus nooit de wapens van de verschillende heren overgenomen, zoals vele andere Limburgse dorpen. De twee kolenhamers zijn toegevoegd als symbool voor de kolenmijnen, in de tijd van verlening de belangrijkste bron van bestaan in de gemeente.

Waarom in 1887 de gehele afbeelding op een schild is geplaatst in plaats van de heilige achter het schild uit te laten komen is niet duidelijk. Ook bij de herbevestiging van het gemeentewapen in 1982 (na toevoeging van Eygelshoven) is aan deze situatie niets veranderd. Toch is aan de gemeenteraad destijds wel een voorstel gedaan om het wapen te wijzigen. In het nieuwe voorstel zouden de leeuw van Herzogenrath en de Gulikse leeuw worden gecombineerd, vergelijkbaar met Gelderland. Als schildhouder zou de H. Lambertus fungeren, met achter het schild de hamers als mijnwerkersattributen. Dit voorstel is echter nooit aan de Hoge Raad van Adel voorgelegd.

Wapen van Kerkrade

Het wapendiploma
Wapen van Kerkrade

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Kerkrade

Police label, 1970s
Wapen van Kerkrade

Het wapen op een Willem II bandje
Wapen van Kerkrade

Het wapen op een HEMA lucifersetiket
Wapen van Kerkrade

Poststempel 1969
Wapen van Kerkrade

Briefhoofd, +/- 1995

Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby,
which takes a lot of time and effort (and costs).
If you like this initiative, please support the site:

All donations and sales are used for new acquisitions and maintaining the site

Follow us on


Literatuur : Eversen en Meulleneers, 1900; Vroomen, 1983