Koggenland

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


KOGGENLAND

Provincie  : Noord Holland
Opheffing  : -
Toevoegingen : 2007 Obdam (1979 Hensbroek (ged)), Wester Koggenland (1979 Avenhorn (1854 Grosthuizen, Scharwoude), Berkhout (ged), Oudendijk, Ursem (ged))
I : 4 november 2006
”In sinopel een met één zeil opgetuigde kogge van zilver; in een schildhoofd van goud drie wassenaars van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels en ter linkerzijde gehouden door een omziende leeuw van keel, getongd en genageld van azuur.”

Koggenland.jpg

Oorsprong/verklaring

Het wapen vertoont in de onderste helft een kogge, als een sprekend element voor de naam van de gemeente. De drie wassenaars zijn afkomstig van het familiewapen van Van Wassenaer, en komen uit het wapen van Obdam (en Hensbroek). De schildhouder is afkomstig van het wapen van Ursem en kwam ook voor als schildhouder bij Wester-Koggenland.

In eerste instantie had de Hoge Raad van Adel voorgesteld om de gans uit het wapen van Wester-Koggenland te nemen vergezeld van de drie wassenaars. De gans zou staan voor het watterrijke gebied. De gans kon echter ook worden gezien als een 'domme gans' en de gemeente gaf de voorkeur aan een kogge. Een variant met een blauw veld werd verworpen, omdat de gemeente zich wel als groen wilde profileren.


Literatuur: Jaarverslag Hoge Raad van Adel, 2006.


Portaal Nederlandse OverheidswapensPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 13,389
  • Totaal aantal afbeeldingen: 10,106

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site