Nieuw en Sint Joosland

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Nieuw en Sint Joosland/Arms (crest) of Nieuw en Sint Joosland
NIEUW EN SINT JOOSLAND

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Zeeland
Zeelandp.jpgIncorporated into:

Loading map...
Official blazon
Dutch Van zilver met 3 golvende fascen van azuur, waaruit oprijst eene met de beide uiteinden naar boven gekeerde halve maan van keel, op een veld van goud.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 28 juni 1879.

Identiek aan het wapen van Nieuwlande, zie aldaar. Een verband tussen beide wapens is echter niet bekend.

In 1948 vraagt de toenmalige heer van Nieuw- en Sint Joosland, Jhr G.H.A. van Kinschot, om verlening van de wapens van de beide heerlijkheden Nieuwland en Sint Joosland. Hij had de heerlijkheidsrechten een paar jaar eerder gekocht. Voor Nieuwland vraagt hij het gemeentewapen aan, gedekt door een kroon van drie bladeren en twee bladeren. Voor Sint Joosland vraagt hij een wapen aan van goud, beladen met drie wassenaars van keel. Ook dit wapen wordt met een kroon gedekt.

Als verklaring voor het wapen van Nieuwland geeft hij aan dat het al bij Smallegange wordt vermeld. Ook de burgemeester van Nieuw- en Sint Joosland geeft (in 1879) deze bron (1 plaatje) als oorsprong voor het wapen. Dezelfde verklaring wordt overigens gegeven voor het wapen van Nieuwlande. Het is onduidelijk of Smallegange Nieuwlande of Nieuwland bedoelde met zijn tekening.

Het wapen van Sint Joosland was afgeleid van het wapen van het geslacht Van der Heyde(n), de eerste ambachtsheren van Sint Joosland. Zij hadden de heerlijkheid in bezit van 1471 tot 1523. Daarna kwam de heerlijkheid in handen van de ambachtsheren van 's Heer Arendskerke. Dit bleef zo tot 1871. De heerlijkheden waren weliswaar in dezelfde handen, maar bleven twee afzonderlijke heerlijkheden. In 1871 werden de rechten verkocht aan de toenmalige burgemeester van Nieuw- en Sint Joosland.

De ambachtsheer kreeg wel zijn zin betreffende Nieuwland, niet voor Sint Joosland. Omdat de Hoge Raad van Adel er vanuit ging dat het wapen van Nieuwland al bekend was kon het bevestigd worden. Van Sint Joosland was geen wapen bekend en aangezien heerlijkheden op zich niet meer bestaan, kon het wapen niet bevestigd worden.

Afbeeldingen

Literatuur: Archief Hoge Raad van Adel (dossier Nieuw- en Sint Joosland, brievenboek 1879)


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 17.085
  • Waarvan afbeeldingen: 14.511

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site