Overijssel

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


OVERIJSSEL

I: 6 mei 1950
" In goud een golvende dwarsbalk van azuur; over alles heen een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en vier paarlen en aan weerszijden gehouden door een leeuw in natuurlijke kleuren. "

Wapen van Overijssel/Coat of arms (crest) of Overijssel

Oorsprong/verklaring

Het wapen van Overijssel bestaat uit de Hollandse leeuw en een dwarsbalk die de IJssel symboliseerd.

Overijssel was eerst een onderdeel van het sticht Utrecht, onder de naam Oversticht. Het gebied, bestaande uit de landschappen Twente, Salland en Vollenhove, voerde geen eigen wapen. De bisschoppen gebruikten hun eigen wapen.

In 1528 werden de landschappen, samen met de steden, overgedragen aan Karel V in zijn hoedanigheid als graaf van Holland. Nog in hetzelfde jaar verschijnt er voor de nieuwe provincie een wapen. De balk was tot 1532 recht, na 1532 gegolfd. Dit is het wapen dat ook nu nog wordt gebruikt.

Het wapen is daarna altijd gevoerd voor Overijssel. Het komt voor in diverse gecompliceerde wapens, zoals tijdens de Keuls-Munsterse bezetting in 1672-1673 en het wapen van Filips II voor de Nederlanden. In de 17e eeuw verschijnen er regelmatig schildhouders en een kroon. Veel regelmaat zit hier niet in. Het wapen werd tenslotte pas in 1950 officieel vastgelegd.

Afbeeldingen

English

"Or, a fess wavy azure, over all a lion rampant gules, armed and langued azure. The shield is crested by a coronet of four pearls between five leaves or. Supporters: two lions rampant proper, langued gules."

Overijssel (or "on the other side of the IJssel river") was part of Utrecht until 1528. In 1528 Charles V, as count of Holland, inherited the area. In the same year new arms were adapted. The arms depict the lion of Holland over the river IJssel. The arms haven't changed since then.


Literatuur: De Vries, 1995


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 17.323
  • Waarvan afbeeldingen: 14.747

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site