Reimerswaal

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

REIMERSWAAL

Provincie  : Zeeland
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1970 Krabbendijke (1816 Nieuwlande), Kruiningen (1941 Schore (ged)), Rilland-Bath (1877 Rilland, Bath (1816 Maire)), Waarde (1817 Valkenisse), Yerseke

I : 13 februari 1970
"In keel een zwaard van zilver met gevest van goud; een verbreed gevierendeeld schildhoofd : I en IV schuinsrechts spitsgeruit van zilver en azuur; II en III opnieuw gevierendeeld met in a en d in goud een gaande leeuw van sabel, getongd en genageld van keel en in b en c in goud een gaande leeuw van keel, getongd en genageld van azuur. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Wapen van Reimerswaal

Oorsprong/verklaring

Het wapen en de naam van de gemeente zijn afgeleid van een in 1631 verlaten en later verdronken stad. Het wapen komt voor op zegels uit 1416.

Het zwaard is waarschijnlijk afkomstig van het wapen van óf de familie Kervinck (later Van Reimerswale) of Van Yerseke, die beide in keel 2 schuingekruiste zwaarden van zilver met gevest van goud, met de punten omlaag voerden. Een dergelijk wapen wordt bijvoorbeeld gegeven voor Boudewijn van Reimerswaal (rond 1357). De leeuwen zijn afkomstig van het Hollands-Henegouwse huis. Zie ook Goes en Rotterdam.

Wapen van Reimerswaal

Het wapen in de Nieuwe Cronyk van Zeeland
Wapen van Reimerswaal

Briefhoofd, +/- 1995

Op 17 december 2002 heeft de gemeenteraad besloten de oude gemeentewapens in ere te herstellen als dorpswapens, met uitzondering van de wapens van Maire en Nieuwlande. Rilland en Bath kregen hun oude wapens terug, terwijl voor Hansweert een nieuw wapen werd ontworpen.


Literatuur: Gelre, 1414; Smallegange:Nieuwe Cronyk van Zeeland 1696; vdBergh, 1878; Schutte, 1976


Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby, which takes a lot of time and effort (and costs).
If you like this initiative, please support the site:


Please visit our partners (click on image):© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink