Reusel-De Mierden

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

REUSEL - DE MIERDEN

Provincie : Noord-Brabant
Opheffing : -
Toevoegingen : 1997 Hooge en Lage Mierde, Reusel

I : 2 juli 1998
" In azuur een gouden korenschoof, uit de rechterbovenhoek beschenen door een zon tussen twee wolken, alles van goud."

Wapen van Reusel - De Mierden

Oorsprong/verklaring :

Het wapen is een combinatie van de korenschoof uit het wapen van Reusel en de zon uit het wapen van Hooge en Lage Mierde.

In eerste instantie vroeg de gemeente om een wapen, ontworpen door de Noord-Brabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde (NBCW), waarin de korenschoof van Reusel gecombineerd was met drie stenen, het symbool van Sint Stephanus, die in het wapen van Hooge en Lage Mierde voorkwam. Ook was de veldkleur blauw vervangen door zwart, de kleur van de Kempen.

De gemeenteraad ging echter niet akkoord met dit voorstel, omdat men zich er niet in kon herkennen; de kleuren waren nieuw en de stenen waren geen duidelijk symbool voor De Mierden. Bovendien wilde men geen kroon.

Een ambtenaar van de gemeente ontwierp vervolgens een nieuw wapen, wat wel instemming vond bij de gemeenteraad en waarover advies van de Hoge Raad van Adel werd gevraagd. De omschrijving hiervan luidde : "In azuur een hartschild van zilver, waarin een korenschoof van goud; het hartschild vergezeld van drie stenen van goud, twee boven en één onder het schild."

De stenen waren dus gehandhaafd, maar een gouden korenschoof op een zilveren veld was niet mogelijk. De Hoge Raad van Adel stelde dus voor het hartschild weg te laten. Het ontwerp was dus identiek aan dat van de NBCW, alleen was de historische schildkleur weer opgenomen.Opnieuw rezen er bezwaren in de gemeenteraad, omdat met De Mierden nog steeds niet kon herkennen. Daarop werden de stenen vervangen door de zon uit het oude wapen. De Hoge Raad van Adel stelde daarop de wolken voor, waarmee ook de gemeenteraad akkoord ging.


Literatuur: Archief Hoge Raad van Adel .


Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby, which takes a lot of time and effort (and costs).
If you like this initiative, please support the site:


Please visit our partners (click on image):


© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink