Schimmert

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

SCHIMMERT

Provincie : Limburg
Opheffing : 1982 Nuth (2019 Beekdaelen)
Toevoegingen : -

I : 8 februari 1897
"Gedeeld : I in zilver een dubbelstaartige leeuw van keel, gekroond en geklauwd van goud II gevierendeeld : 1 en 4 in azuur 9 lelien van goud, geplaatst 3,3 en 3; 2 en 3 in goud een dubbele adelaar van sabel, gewapend en getongd van keel, elke kop omgeven door een kring van goud, overtopt door de keizerlijke kroon; in een over de delingslijn geplaatst hartschild van keel de H.Remigius, staande op een losse grasgrond, met gelaat en handen van natuurlijke kleur, gekleed in bisschoppelijk gewaad van goud, waarover een met gouden kruisjes gesierd pallium van zilver, het hoofd een mijter van goud dragende en omgeven door en nimbus van hetzelfde; in de opgeheven rechterhand houdend de H.Ampulla Sancta van goud, waarbiven een omlaag vliegende duif van zilver, schuinlinks geplaatst, in de linkerhand een bisschopsstaf van goud."

Wapen van Schimmert

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van de wapens van Valkenburg en de Proosdij te Meerssen. De H.Remigius is zowel de kerkpatroon als de patroonheilige van de Proosdij Meerssen.

Schimmert hoorde kerkelijk onder Meerssen en wereldlijk onder de schepenbank van Klimmen. Schimmert bezat zelf geen eigen zegels of wapen.

De gemeente Schimmert vroeg eerst een wapen aan met de H.Remigius, met voor zich twee schilden, links Meerssen en rechts Valkenburg (analoog aan het oude wapen van Meerssen). In eerste instantie wilde de Hoge Raad van Adel het schild van Meerssen laten vervallen, maar de gemeente maakte duidelijk dat de proosdij van Meerssen belangrijke wereldlijke rechten had bezeten in Schimmert. Verder had de Hoge Raad van Adel nog twee bezwaren, ten eerste was de voorgestelde kroon boven de koppen van de adelaar een vijfbladerige kroon; dit moest een keizerskroon worden. Ook had de Hoge Raad van Adel bezwaar tegen de schikking van de figuren. De gemeente kwam daarp met de H.Remigius in een hartschild. Dit wapen werd vervolgens verleend.


Stempel van de voormalige gemeente

Follow us on
   
Please use #heraldryoftheworld
 
Contact us
Support the site:eBay shop
Download shop

Literatuur : Eversen en Meulleneers, 1900; Archief Hoge Raad van Adel (brievenboek 1897).