Vessem, Wintelre en Knegsel

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

VESSEM, WINTELRE EN KNEGSEL

Provincie : Noord-Brabant
Opheffing : 1997 Eersel
Toevoegingen : -

I : 16 juli 1817
"Van lazuur beladen met St.Lambertus van goud."

NB : de heilige houdt in de rechterhand een kromstaf en staat op een losse grond.

Arms of Vessem, Wintelre en Knegsel

Oorsprong/verklaring

Het wapen is afgeleid van het schependomszegel en stelt de parochieheilige voor. Het wapen is in de rijkskleuren verleend.

De schepenbank van Vessem, Wintelre en Knegsel is waarschijnlijk ontstaan op 10 maart 1561. Op die datum werd de toenmalige schepenbank van Oerle (die aan het begin van de 14e eeuw ontstaan was als een afsplitsing van Eersel) namelijk in delen verkocht door de Hertog van Brabant. De oudste vermelding van een schepenbank dateert echter pas van 1564. De niet verkochte delen, dwz Vessem, Wintelre en Knegsel, bleven aan de hertog. De schepenbank had in eerste instantie geen eigen zegel. Tot in 1682 zegelden de schepenen van Vessem met hun persoonlijke zegels. Pas in een archiefstuk uit 1728 komt een zegel van de schepenbank zelf voor. Op dit zegel staat een bisschop. Dit zegel werd gebruikt tot 1815, toen de gemeente een nieuw zegel liet snijden. Ook op dit zegel stond alleen een bisschop. Een afdruk van dit zegel werd ter bevestiging naar de hoge Raad van Adel gezonden, die de bisschop in een veld plaatste en verleende in rijkskleuren. Het zegel bleef overigens tot 1838 in gebruik.

Wapen van Vessem, Wintelre en Knegsel

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Vessem, Wintelre en Knegsel

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Vessem, Wintelre en Knegsel

Poststempel 1972
Wapen van Vessem, Wintelre en Knegsel

Poststempel 1988
Wapen van Vessem, Wintelre en Knegsel

Briefhoofd, +/- 1990

In 1992 vroeg de gemeente het streekarchief om voorstellen voor een nieuw wapen. Dit resulteerde in een aantal voorstellen, waarvan hieronder de omschrijvingen gegeven worden :
Voorstel 1 :
In sabel een leeuw van goud, getongd en genageld van keel, vergezeld van drie breedarmige kruisjes. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.
Voorstel 2 :
Gevierendeeld : I en IV in sabel een leeuw van goud, getongd en genageld van keel; II en III in zilver een dubbelstaartige leeuw van keel, gekroond en genageld van goud; een schildhoofd van goud met drie breedarmige kruisjes van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.
Voorstel 3 :
Hetzelfde wapen als 1, maar nu niet gedekt door een kroon, maar ter linkerzijde gehouden door de H. Lambertus, bisschop van Maastricht, houdende in de linkerhand een kromstaf en lans, alles van natuurlijke kleur.

Wapen van Vessem, Wintelre en Knegsel

Voorstel 1
Wapen van Vessem, Wintelre en Knegsel

Voorstel 2
Wapen van Vessem, Wintelre en Knegsel

Voorstel 3

In deze voorstellen is de leeuw in voorstel 1 de leeuw van Brabant en zijn de vier leeuwen in het tweede voorstel het gecombineerde wapen Brabant-Limburg. De drie dorpen worden gesymboliseerd door de kruisjes. De schepenbank bleef tot de Franse Tijd in handen van de hertogen vam Brabant. De Brabantse leeuw geeft dus de wereldlijke machthebber weer. In de tijd van het ontstaan van de schepenbank werd het wapen van Brabant gevierendeeld met het Limburgse wapen. De schildhouder is afgeleid van het oude wapen.

Door opheffing van de gemeente is er geen poging gedaan het wapen te wijzigen.


Literatuur: Melssen, 1992


Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby, which takes a lot of time and effort (and costs).
If you like this initiative, please support the site:


Please visit our partners (click on image):


© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink