Vijfheerenlanden

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Vijfheerenlanden/Arms (crest) of Vijfheerenlanden
VIJFHEERENLANDEN

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Utrecht
Utrechtp.jpgAdditions: (to see click on expand)


Loading map...
Official blazon
Dutch In zilver twee beurtelings gekanteelde dwarsbalken van keel vergezeld van drie zuilen van sabel en in het hart een zevenbladige roos, geknopt van goud en gepunt van sinopel. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 3 april 2020.

In het aan de Hoge Raad van Adel voorgelegde voorstel stonden de zevenbladige roos van Zederik (symbool voor de zeven woonplaatsen binnen deze voormalige gemeente), de beurtelings gekanteelde dwarsbalken uit het wapen van de voormalige gemeente Leerdam (en diverse oudere gemeenten), de zuilen uit het wapen van de voormalige gemeente Vianen (gebaseerd op het oude stadszegel waarvan afdrukken bekend zijn uit 1532 en 1668) en tot slot de kleuren goud, blauw en rood uit het logo van de nieuwe gemeente.

Aan de gemeente heeft de Hoge Raad van Adel twee ontwerpen voorgelegd. Het eerste ontwerp combineert in lijn met de wensen van de werkgroep de twee beurtelings gekanteelde dwarsbalken, toegeschreven aan Leerdam, de drie zuilen van Vianen en de zevenbladige heraldische roos van Zederik in een schild. De dwarsbalken worden boven en onder vergezeld van de zuilen. In het hart is de roos geplaatst, die omwille van het met gouden knop en groene punten is afgebeeld. Als schildhouders de leeuwen (zonder schouderschildjes) uit het wapen van Leerdam.

Het tweede ontwerp had als hoofdmotief de burcht uit het oude wapen van Leerdam. In het voorstel werd de burcht gecombineerd met de zuilen en de roos in een verkorte omgekeerde zilveren punt. In dit ontwerp volgen de puntdaken van de burcht de contouren van de omgekeerde punt. De burcht kan alleen worden gehandhaafd wanneer een omkering van kleuren en metalen wordt toegepast in het ‘Leerdamse’ veld: een burcht van goud met puntdaken, vaantjes, valhek en ladder van zilver tegen een rode achtergrond.

De gemeente ging uiteindelijk akkoord met het eerste voorstel, wat in april 2020 werd verleend.

Literatuur: Jaarverslag Hoge Raad van Adel, 2020


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse heraldiek
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)  • Totaal aantal pagina's: 17.368
  • Waarvan afbeeldingen: 14.790

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site