Vijfheerenlanden

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


VIJFHEERENLANDEN

Provincie  : Utrecht
Opheffing  : -
Toevoegingen : 2019 Leerdam (1986 Heukelum (ged, 1855 Spijk), Kedichem (ged), Schoonrewoerd (ged)), Vianen (1986 Everdingen, Hagestein, Hei- en Boeicop (ged), Schoonrewoerd (ged)), Zederik (1986 Ameide (ged), Arkel (ged), Hei- en Boeicop (ged), Kedichem (ged), Langerak (ged), Leerbroek, Lexmond, Meerkerk (ged), Nieuwland (ged), Tienhoven (ged) )

I : 3 1pril 2020
"In zilver twee beur-telings gekanteelde dwarsbalken van keel vergezeld van drie zuilen van sabel en in het hart een zevenbladige roos, geknopt van goud en gepunt van sinopel. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel."

Wapen van Vijfheerenlanden

Oorsprong/verklaring

In het aan de Hoge raad van Adel voorgelegde voorstel stonden de zevenbladige roos van Zederik (symbool voor de zeven woonplaatsen binnen deze voormalige gemeente), de beurtelings gekanteelde dwarsbalken uit het wapen van de voormalige gemeente Leerdam (en diverse oudere gemeenten), de zuilen uit het wapen van de voormalige gemeente Vianen (gebaseerd op het oude stadszegel waarvan afdrukken bekend zijn uit 1532 en 1668) en tot slot de kleuren goud, blauw en rood uit het logo van de nieuwe gemeente.

Aan de gemeente heeft de Hoge Raad van Adel twee ontwerpen voorgelegd. Het eerste ontwerp combineert in lijn met de wensen van de werkgroep de twee beurtelings gekanteelde dwarsbalken, toegeschreven aan Leerdam, de drie zuilen van Vianen en de zevenbladige heraldische roos van Zederik in een schild. De dwarsbalken worden boven en onder vergezeld van de zuilen. In het hart is de roos geplaatst, die omwille van het met gouden knop en groene punten is afgebeeld. Als schildhouders de leeuwen (zonder schouderschildjes) uit het wapen van Leerdam.

Het tweede ontwerp had als hoofdmotief de burcht uit het oude wapen van Leerdam. In het voorstel werd de burcht gecombineerd met de zuilen en de roos in een verkorte omgekeerde zilveren punt. In dit ontwerp volgen de puntdaken van de burcht de contouren van de omgekeerde punt. De burcht kan alleen worden gehandhaafd wanneer een omkering van kleuren en metalen wordt toegepast in het ‘Leerdamse’ veld: een burcht van goud met puntdaken, vaantjes, valhek en ladder van zilver tegen een rode achtergrond.

De gemeente ging uiteindelijk akkoord met het eerste voorstel, wat in april 2020 werd verleend.


Literatuur: Jaarverslag Hoge Raad van Adel, 2020


This page is part of the
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal/ Nederlandse overheidswapens

Renkum2.jpg

Nederlandse heraldiek:
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)

Aruba.jpg

Colonial heraldry:
(English)

Nl-011.books.jpg
Nederland.kh.jpg

Dutch heraldic collector's items
(selection, see also categories on the left)


Support the site:

Contact us:

Our partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink