Vlist

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

VLIST / VLIST EN BONREPAS

Provincie : Zuid Holland
Opheffing : 2015 Krimpenerwaard
Toevoegingen : 1985 Gouderak (ged), Haastrecht (ged, 1845 Vliet, 1870 Stein (ZH) (ged., 1827 Vrijhoef en Kalverbroek)), Stolwijk

I : 22 juli 1818
"Een schild van zilver, waarop een boom, staande op zijn terras, alles van sijnople; de boom beladen met een vogel van sabel en geaccosteerd van 2 harten van keel."

Wapen van Vlist

II : 12 maart 1985
"In sinopel een golvende schuinbalk van zilver, vergezeld boven van een kasteel, bestaande uit 3 gekanteelde torens met afgeknotte daken, verbonden door muren, de middelste toren hoger dan beide buitenste; beneden van 3 opgestapelde platte kazen, waarvan de grootte van boven naar beneden toeneemt, alles van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Wapen van Vlist

Oorsprong/verklaring

Over de herkomst van het oude wapen is niet veel bekend. Voor Vlist wordt in de Nederlandsche Stads- en Dorpsbeschrijver geen wapen gegeven. Het is dus misschien pas in het begin der 19e eeuw ontstaan.

Volgens een (anoniem) krantenartikel zou de boom het lommerrijke karakter van de gemeente symboliseren, terwijl de harten de vruchtbare polders van Vlist en Bonrepas zouden symboliseren.

In het nieuwe wapen stelt de schuinbalk het riviertje de Vlist voor, terwijl de burcht afkomstig is van het wapen van Haastrecht en de kazen van het wapen van Stolwijk. Het oude wapen van Vlist komt niet meer in het nieuwe wapen terug.

Wapen van Vlist

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Vlist

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Vlist

Briefhoofd, +/- 1980
Wapen van Vlist

Briefhoofd, +/- 1995


Literatuur: Informatie streekarchivaat Krimpenerwaard; Het wapen van de gemeente Vlist. Anoniem krantenartikel, zonder jaar (verkregen via streekarchivaat Krimpenerwaard)


Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby, which takes a lot of time and effort (and costs).
If you like this initiative, please support the site:


Please visit our partners (click on image):


© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink