Westerhoven

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

WESTERHOVEN

Provincie : Noord Brabant
Opheffing : 1997 Bergeijk
Toevoegingen : -

I : 14 oktober 1818
" Van lazuur, beladen met het beeld van St. Servaas van goud."

Westerhoven.hag.jpg

II : 30 augustus 1989
"Gedeeld; I in sabel drie drielingsbalken van goud en in een schildhoofd van zilver een lelie van keel; II in azuur twee schuingekruiste knotsen, vergezeld boven en aan beide zijden van een St. Jacobsschelp, alles van goud. Het schild ter linkerzijde gehouden door de Heilige Servaas, bisschop van Tongeren-Maastricht, van natuurlijke kleur, met een mijter van zilver, geboord en gevoerd van keel, gekleed in een albe van zilver, een overtuniek van goud, geboord van keel, een antieke kazuifel van keel, geboord en gevoerd van goud, geschoeid van keel en houdende in de linkerhand een kromstaf van goud en een sleutel van zilver."

Wapen van Westerhoven

Oorsprong/verklaring

Westerhoven was geen eigen schepenbank en had dus ook geen eigen zegels of wapen. Tot 1468 behoorde het dorp tot Eersel, daarna tot Bergeijk. Aangezien de gemeente dus geen eigen zegel had vroeg de burgemeester in 1815 een wapen aan met de parochieheilige, St. Servatius. Aangezien er dus ook geen kleuren waren aangegeven werd het in Rijkskleuren verleend.

Wapen van Westerhoven

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910

Het tweede wapen geeft meer de historie van de gemeente weer. De drie drielingsbalken en de lelie zijn afgeleid van het wapen op het schependomszegel van Eersel, de twee knuppels en de schelpen zijn afkomstig van het wapen van de Sint Jacobsabdij van Luik, die lange tijd de heerlijke rechten in het dorp uitgeoefend heeft.

Als schildhouder werd nu St. Servatius opgenomen, getekend naar een 13e eeuws Zuid-Duits miniatuur. In zijn hand houdt hij de typische sleutel, zoals die nu in Maastricht bewaard wordt.

Wapen van Westerhoven

Briefhoofd, +/- 1985
Wapen van Westerhoven

Briefhoofd, +/- 1995

Rate these arms / rate this page :

0.00
(0 votes)

(no information about you is stored when voting, only the vote itself is stored)

Follow us on Facebook.jpg

Share on :

(when sharing use #heraldryoftheworld when possible)


Literatuur : Schampers et al, 1996.