Bergeijk
Country: Netherlands Province: Noord-Brabant Additions:
|
Dutch |
|
English | blazon wanted |
Oorsprong/verklaring
Het wapen is officieel verleend op 16 juli 1817 en gewijzigd op 25 maart 1958.
Het wapen is het wapen van Karel de Stoute van Bourgondië, die Bergeijk in 1468 afsplitste van Eersel en van vrijheidsrechten voorzag. Het bergje met de eikenboom zijn sprekende elementen en St.Petrus is de patroonheilige van het dorp.
De afzonderlijke velden zijn alsvolgt: Nieuw Bourgondië (I en IV), Oud Bourgondië (IIa, IIIa), Brabant (IIb), Limburg (IIIb) en Vlaanderen (HS).
Bergeijk was sinds 1468 een eigen heerlijkheid, die verdeeld was tussen de hertog van Brabant en de Luikse bisschoppen. In 1626 kwam het aan de familie Van Broekhoven en in 1658 aan de Staten Generaal. Die overgang werd niet erkend door de Spaanse koning, die Bergeijk in 1665 tot baronie en in 1677 tot graafschap verhieven. Hoewel de koning geen gezag meer had in het dorp, werd het begrip graafschap wel in het dorp gehanteerd.
Zegels van Bergeijk zijn bekend sinds 1476, afdrukken sinds 1488. Het zegel vertoont het wapen van Karel de Stoute. Het schild hangt al aan een eikenboom en naast het schild staat Sint Pieter. Het wapen is in essentie dus nooit gewijzigd.
Het oude wapen was in rijkskleuren verleend en een sterke verbastering van het eigenlijke wapen. Het wapen werd in 1817 verleend in rijkskleuren omdat de burgemeester geen kleuren had aangegeven. De voorstelling week nogal af van het wapen van Karel de Stoute, wat waarschijnlijk een gevolg is geweest van een verkeerde interpretatie van oude (versleten) afbeeldingen van het plaatselijke zegel.
De burgemeester had aanvankelijk gevraagd om een wapen met Sint Pieter met voor zich een eikenboom op een berg. Later zond hij alsnog een zegelafdruk in, waarna de Hoge Raad van Adel het eerste wapen baseerde.
In 1957 werd het wapen opnieuw aangevraagd in betere historische kleuren. Ook werd nu een Keizerskroon aangevraagd. Het wapen werd zonder problemen verleend, maar de keizerskroon werd vervangen door de gebruikelijke gemeentekroon, omdat er geen bewijs was dat Bergeijk ooit het recht had ontvangen om een keizerskroon te mogen voeren.
Afbeeldingen
Het wapen van Bergeijk in de Oldenkott albums +/- 1910
Het wapen van Bergeijk in de Koffie Hag albums +/- 1930
Het wapen op een suikerzakje
Literatuur: van Ham, 1984; Informatie gemeente Bergeijk; Schampers, 1996
Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek
Portaal Nederlandse heraldiek |
Onderdeel van: Heraldry of the World |
Nederlandse heraldiek:
Overzeese heraldiek:
|
Nederlandse heraldische verzamelobjecten
|
Contact and Support
Partners:
Your logo here ?
Contact us
© 1995-2025, Heraldry of the World, Ralf Hartemink
Index of the site