Westerschouwen

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


WESTERSCHOUWEN

Provincie : Zeeland
Opheffing : 1997 Schouwen-Duiveland
Toevoegingen : 1961 Burgh (1819 Westenschouwen, Ellemeet (ged), Haamstede, Noordwelle (ged), Renesse, Serooskerke (Schouwen)

I : 19 augustus 1961
"Gevierendeeld : I in keel, bezaaid met staande blokjes van goud, een aanziende leeuw van hetzelfde, II in zilver een burcht van sabel, III in azuur 3 brakkenkoppen van goud, staande 2 en 1, IV in sabel een gesp van goud en een schildhoofd van keel, beladen met 3 ruiten van zilver, staande naast elkander, over alles heen een hartschild van goud beladen met een leeuw van keel, hebbend op zijn schouder een schildje van goud, waarin een zesspakig rad van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Arms of Westerschouwen

Oorsprong/verklaring

Het wapen is samengesteld uit de wapens van Renesse(I), Burgh (II), Serooskerke (III), Noordwelle(IV) en Haamstede (HS). Haamstede is het bestuurscentrum van de nieuwe gemeente, het wapen van Haamstede is daarom als hartschild opgenomen.De Hoge Raad van Adel had nogal wat bezwaar tegen het bijzonder drukke ontwerp van het wapen. De gemeenteraad was echter erg enthousiast en wilde geen simpeler versie. Het wapen is daarop verleend.


Literatuur : -