Wijnandsrade

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

WIJNANDSRADE

Provincie : Limburg
Opheffing : 1982 Nuth (2019 Beekdaelen)
Toevoegingen : -

I : 10 augustus 1868
"Van zilver beladen met een St.Stephanus van natuurlijke kleur, in bruin monniksgewaad, met een gouden glorie om het hoofd, houdende eene bloem in de linkerhand en eene vrucht in de regterhand, ten halverwege komende uit een schild van keel, beladen met een chevron van zilver."

Wapen van Wijnandsrade

Oorsprong/verklaring

Wijnandsrade is als heerlijkheid bekend sinds 1326. De heerlijkheid was in bezit van de familie Van Schinnen, Heren van Rode. De naam betekent 'het ontgonnen gebied van Wijnand'.

In 1533 kwam de heerlijkheid in het bezit van de familie Van den Bongard die het tot de Bataafse Republiek behielden. Het wapen van deze familie was in keel een keper van zilver.

De kerkpatroon van Wijnandsrade is de H. Stephanus. Van de schepenbank zijn twee zegels bewaard. Het oudste vertoont alleen de H. Stephanus, het latere de heilige met voor zich een schild met een keper.

Dit laatste zegel heeft gediend als voorbeeld voor het gemeentewapen.


Na verlening van het wapen kwam er een protest van een inwoner van de gemeente, die betoogde dat de H. Stephanus nooit monnik geweest kan zijn en dat de afbeelding dus niet erg gelukkig was. De gemeente heeft het wapen echter nooit gewijzigd.


Follow us : Facebook.jpgInstagram.png
(when sharing images on Instagram, use #heraldryoftheworld)

Literatuur : Eversen en Meulleneers, 1900