Zuidlaren

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


ZUIDLAREN

Provincie : Drenthe
Opheffing : 1999 Tynaarlo (naamswijziging)
Toevoegingen : 1998 Eelde, Vries (ged)

I : 14 mei 1947
"Doorsneden : I in goud een gekanteeld kasteel met 3 torens en een deur in de middelste, alles van keel, de zijtorens ieder verlicht met een venster van sabel, II in sinopel een hollend paard van zilver, met hoofdstel, teugels en zadeldak van keel en met zadel, singels, stijgbeugelriemen en stijgbeugels van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen; als schildhouders 2 paarden van sabel."

Wapen van Zuidlaren

Oorsprong/verklaring

Zuidlaren staat al bijna 800 jaar bekend om de grote paardenmarkt ter plaatse. Al in 1232 werd bij een uitval van de Groningers (tijdens een beleg) naar Zuidlaren op marktdag een groot aantal paarden en koeien buitgemaakt. Zowel het galopperende paard als de schildhouders zijn symbolen voor deze belangrijke markt.

De bovenste helft wordt gevuld met een afbeelding van de havezathe Laarwoud. De havezathe is afgebeeld als een willekeurig kasteel, niet in huidige of vroegere gedaante. Het Laarwoud dateert waarschijnlijk uit de Middeleeuwen en in de huidige staat uit het begin van de 17e eeuw. Het is bewoond door een aantal families, die belangrijke posten in het provinciaal bestuur bekleedden, oa de functie van landdrost van Drenthe. Sinds 1915 is het in gebruik als burgemeesterswoning en gemeentehuis.

Een dergelijk wapen werd al langere tijd door de gemeente gevoerd, gedekt door een muurkroon. In 1947 werd dit wapen, met enkele kleine wijzigingen voorgedragen ter bevestiging. Aangezien het vorige wapen nooit officieel was, sprak de Hoge Raad van Adel echter van verlening. Ook werd de muurkroon niet toegekend, omdat die in Nederland niet gebruikt worden. Ook was er bezwaar tegen de schildhouders voor een dergelijke kleine plattelandsgemeente.

Wapen van Zuidlaren

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Zuidlaren

Poststempel 1975
Wapen van Zuidlaren

Briefhoofd, +/- 1995

Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:
Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Contact us:
Mail.png
Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop
All donations and sales are used for maintaining the site
and acquisition of new heraldic material

Literatuur : Bontekoe, 1953, brochure over het Laarwoud, uitgave gemeente Zuidlaren.