Zutphen

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


ZUTPHEN

Provincie  : Gelderland
Opheffing  : -
Toevoegingen : 2005 Warnsveld

I : 20 juli 1816
"Coupé, het eerste van lazuur beladen met een staande leeuw van goud; het tweede van zilver beladen met een geankerd kruis van keel. Het schild gedekt met eene kroon met 5 fleurons, alles van goud, en vastgehouden door 2 klimmende leeuwen in hunne natuurlijke kleur."

NB : de leeuw in I is dubbelstaartig en gekroond van goud, de schildhoudende leeuwen zijn gekroond en aanziend en de koon heeft 5 bladeren.

Wapen van Zutphen

II : 28 januari 1978
"Doorsneden : I in azuur een gekroonde, dubbelstaartige gaande leeuw van goud, getongd en genageld van keel, II in zilver een ankerkruis van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 5 bladeren en gehouden door 2 gekroonde dubbelstaartige leeuwen van goud, getongd en genageld van keel."

Wapen van Zutphen

Oorsprong/verklaring

Het wapen is opgebouwd uit de leeuw van Gelre en het symbool van de stad als Hanzestad, het ankerkruis.

Van den Bergh geeft 10 zegels, het eerste uit 1267, waarop een gekanteelde poort met 2 gedekte zijtorns en een ringmuur. Het bijbehorende contrazegel vertoont een schild met een leeuw. Het tweede uit 1278 heeft een identieke poort en hetzelfde contrazegel. Het derde uit de 14e eeuw vertoont een kasteel en op het contrazegel is de leeuw omgeven door blokken. Op drie andere zegels (15e eeuw, 1573 en 18e eeuw) staat alleen het wapen. Op een zegel uit 1575 staat een stad met verschillende torens, de poort gesloten, met daarop een aanziende leeuwenkop en het jaartal 1575. Op zegels uit 1717 en 1729 staat het wapen inclusief schildhouders.

Afbeeldingen

Literatuur: vdBergh, 1878


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 17.318
  • Waarvan afbeeldingen: 14.744

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site