Leeuwarden

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Leeuwarden/Arms (crest) of Leeuwarden
Het wapen van 1818
Wapen van Leeuwarden/Arms (crest) of Leeuwarden
Het wapen van 2019
LEEUWARDEN

Country: Netherlands
Netherlands.jpg



Province: Fryslân (Friesland)
Frieslandp.jpg



Additions:

Loading map...
Official blazon
Dutch
  • (1818) Van lazuur beladen met een klimmende leeuw van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon.
  • (2019) In azuur een gouden leeuw, de top van de staart naar rechts gekruld. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en tweemaal drie parels en gehouden rechts door een leeuw van keel en links door een klimmend hert van keel staande op een grasgrond.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 25 maart 1818 en gewijzigd op 17 september 2019.

Oorsprong/verklaring

De leeuw is waarschijnlijk een sprekend element en wordt al sinds de 15e eeuw als stadswapen gebruikt.

Van den Bergh noemt 4 zegels, het eerste uit 1390, waarop een kerk met 3 gedekte torens met kruisen, voor de middelste een klok; op het dak van de kerk een Agnus dei, rechts daarvan een zespuntige ster, onder de kerk een liggende leeuw. Het tweede uit 1492, waarop een Gothische tempel met 3 nissen, in de middelste een gekroonde zittende Maria met Christus, in de rechter een staande krijgsman in Spaanse kledij, met een getrokken zwaard in de rechterhand, terwijl een hond tegen hem opspringt, in de linker nis een gekroonde vrouw met loshangend haar, een St.Andrieskruis op de borst en in de linkerhand een zwaard met de punt naar beneden. Onder de nis het wapen. Het derde uit 1515 waarop een kerk als in het eerste zegel, met de leeuw en ter weerszijden een lelie. Het vierde uit de 16e eeuw, waarop de kerk, maar nu de leeuw op een schild.

Het nieuwe wapen van 2019 is nog steeds het oude stadswapen, maar nu vergezeld van 2 schildhouders. Historsch voerde de stad al wel 2 leeuwen als schildhouders, maar die werden nooit officieel verleend.

Hoewel de voorkeur van de Hoge Raad van Adel uitging naar de schildhoudende gouden leeuwen uit het historische stadswapen van Leeuwarden, stemde de Raad in een later advies in met de rode leeuw en het rode hert als schildhouders (wapenfiguren van de geslachten Burmania en Cammingha, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het gebied), die de Fryske Rie foar Heraldyk niet ten onrechte meer onderscheidend achtte dan de vaker voorkomende gouden leeuwen. De schildhouders worden geplaatst op de door de gemeente gewenste grasgrond met drie welvingen, symbool voor de drie terpen (Oldehove, Nijehove en Hoek) waarop Leeuwarden is ontstaan.

Afbeeldingen

Literatuur: vdBergh, 1878; Jaarverslag Hoge Raad van Adel over 2019


Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse heraldiek
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)



  • Totaal aantal pagina's: 19.262
  • Waarvan afbeeldingen: 16.681

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)





Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site