Beilen
Country: Netherlands Province: Drenthe Incorporated into:
|
Dutch | In sinopel 2 van elkander afgewende bijlen van zilver, gesteeld van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen. Schildhouders: ter rechterzijde een wildeman, omkranst en omgord met loof, in de vrije hand over den schouder dragende een voor den eeredienst bestemde steenen bijl met houten steel, alles van natuurlijke kleur; ter linkerzijde een geestelijke, van natuurlijke kleur, gekleed in een gewaad van sabel, dragende op de vrije hand een witten valk van natuurlijke kleur. |
English | blazon wanted |
Oorsprong/verklaring
Het wapen is officieel verleend op 2 oktober 1934.
De beilen zijn een sprekend symbool voor de gemeente, terwijl de wildeman duidt op de vondsten van tempelresten en offerbijlen in het Looveen in de gemeente, wat er op duidt dat het een belangrijk centrum voor godsdienstig leven is geweest. De geestelijke duidt op het feit dat de kerk te Beilen jaarlijks een witte valk moest leveren aan de kerk van Steenwijk.
In 1931 was een eerste ontwerp ter bespreking ingebracht in de gemeenteraad. Daar er geen historische zegels of wapens bekend waren, werd uitgegaan van de naam Bijl-loo oftewel, een (met bijlen) uitgehakte open plek. Het wapen vertoonde twee bijlen in een boomstronk. Ook een aantal andere ontwerpen werden besproken, zie onder, met of het thema bijl-loo of de valk voor de kerk in Steenwijjk. Uiteindelijk is ontwerp 4 verleend, maar met de monnik in een zwarte pij. Behalve de verleende schildhouders zijn ook nog andere schildhouders, oa twee beren, besproken.
In 1932 werd in het tijdschrift Drenthe een ander ontwerp gepubliceerd, met een doorsneden schild, boven de kerk van Beilen, met de onderhorige kappellen in Westerbork en Zuidwolde, en onder drie 'heilige' beilen. Op de punten van het schild de witte valk. De heilige beilen (steentijdbeilen) zijn dan een sprekend symbool. Volgens de ontwerpers was de naam Beilen ook afgeleid van de in dit gebied gevonden beilen. Echter, ze geven zelf al aan dat de plaatsnaam al eind 12e eeuw voorkomt, wat de verklaring onlogisch maakt. De kerk staat o een heuvel en was een belangrijk herkenningspunt in het landschap. VOlgens de ontwerpers was de kerk ook gebouwd op een oude grafheuvel/hunnebed en symboliseert de kerk op de heuvel dus de lange geschiedenis van het dorp.
Dit ontwerp is nooit aan de gemeenteraad voorgelegd.
Afbeeldingen
Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Het wapen op een suikerzakje
Het wapen op een suikerzakje
Het wapen op een suikerzakje
Literatuur: Sierksma, 1962; Het Vaderland van 17-09-1931.
Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek
Portaal Nederlandse heraldiek |
Onderdeel van: Heraldry of the World |
Nederlandse heraldiek:
Overzeese heraldiek:
|
Nederlandse heraldische verzamelobjecten
|
Contact and Support
Partners:
Your logo here ?
Contact us
© 1995-2025, Heraldry of the World, Ralf Hartemink
Index of the site