Enkhuizen

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Enkhuizen/Arms (crest) of Enkhuizen
ENKHUIZEN

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Noord Holland
Noordholland.jpgAdditions:

Loading map...


Official blazon
Dutch Van lazuur beladen met 3 haringen van zilver, geplaatst en fasce, gekroond van goud en verzeld van 3 sterren mede van goud, staande en pal, het wapen vastgehouden door eene staande vrouw. (NB : de vissen zijn omgewend, de sterren hebben 8 punten en de vrouw staat ter rechterzijde en houdt het schild vast mbv een lint van keel)
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 26 juni 1816.

Oorsprong/verklaring

Enkhuizen is ongeveer rond het jaar 1000 ontstaan. Het dorp verkreeg in 1355 van Graaf Willem van Holland stadsrechten. Waarschijnlijk is vrij snel daarna een zegel ontworpen. De oudste afdruk van een zegel van Enkhuizen dateert uit 1361 (afbeelding 1). Dit zegel vertoont drie staande haringen, waartussen twee zespuntige sterren. Het zegel is in ieder geval tot 1478 in gebruik geweest.

Afbeeldingen

De vissen op het zegel en het latere wapen slaan waarschijnlijk op de haringvangst, die in de Middeleeuwen verreweg de belangrijkste bron van bestaan was in de stad. Op latere zegels is de voorstelling 90 graden gedraaid, de vissen liggen nu horizontaal.

In 1583 verschijnt het eerste zegel met de haringen op een schild. Dit schild wordt vastgehouden door een naast het schild staande vrouw. Ook zijn de haringen nu omgewend ten opzichte van de oudere zegels. Pas bij de verlening van het wapen in 1816 worden de haringen weer terug gekeerd.

De kroontjes boven de koppen van de haringen komen niet op zegels voor. Wel zijn er 17e eeuwse afbeeldingen van het wapen bekend, waarbij de haringen gekroond zijn. Dergelijke afbeeldingen staan o.a. in de atlas van Blaeu. De kleuren zijn dan al zilver en azuur.

Afbeeldingen


Literatuur: De Lange, 1934


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 17.085
  • Waarvan afbeeldingen: 14.511

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site