Graft-De Rijp

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Graft-De Rijp/Arms (crest) of Graft-De Rijp
GRAFT-DE RIJP

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Noord Holland
Noordholland.jpgAdditions:

Incorporated into:

Loading map...
Official blazon
Dutch Golvend doorsneden : I gedeeld : a in azuur 2 boven elkaar geplaatste zilveren haringen, gegeld van keel, met ieder boven de kop een gouden kroon met 3 bladeren, b van sinopel bezaaid met penningen van zilver, II in sabel een walvis van zilver, spuitend van keel. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 16 november 1970.

Het wapen is samengesteld uit 3 elementen, Ia de haringvisserij, Ib de bootsgezellenbeurs en II de Groenland-visserij.

De haringvisserij was van groot belang, en ook in het oude wapen van De Rijp stonden 3 gekroonde haringen, echter van goud. Volgens een steen in het plaatselijke museum (daterend van voor de brand van 1654) moesten de haringen gekaakt zijn, wat wordt uitgebeeld door vlak achter de kieuwspleet een stukje ingewanden naar buiten te laten komen (gegeld).

De bootsgezellenbeurs was een instantie die er voor zorgde dat door piraten en zeerovers gevangen genomen plaatsgenoten vrijgekocht konden worden. De kleur groen is gekozen als symbool voor de landbouw en tevens ter herinnering aan het agrarische wapen van Graft. Deze beurzen bestaan overigens nog steeds, zij het met een andere bestemming.

De Groenland- of walvisvisserij was eveneens een belangrijke bron van bestaan in De Rijp. Niet alleen de directe visserij was van belang, maar ook waren in het dorp een groot aantal toeleveringsbedrijven (van oa scheepsbeschuit) gevestigd. Er is een verhaal dat de eerste Hollander die een walvis in open zee schoot en doodde uit De Rijp afkomstig was (ene Marten Michielse), althans volgens een plaatselijke kroniek uit 1699. De walvis is spuitend van keel om aan te geven dat het dier gewond is.

De gemeente had het wapen oorspronkelijk aangevraagd met haringen van goud, identiek zoals in het wapen van De Rijp. De Hoge Raad van Adel had tegen het ingediende wapen een tweetal bezwaren. Ten eerste wilde de Raad de haringen van zilver afgebeeld zien, overeenkomstig oude tekeningen. Ten tweede vond de Raad de herinnering aan Graft wat weinig. Voorgesteld werd om de koe met de boom uit het oude wapen van Graft gedeeld af te beelden met de haringen van De Rijp. Dit ontwerp was dus gewoon een samenvoeging van beide oude wapens. De gemeente wilde echter de herinnering aan walvisvaart en bootsgezellenbeurzen handhaven, maar ging wel akkoord met de wijziging van de kleur van de haringen. Het wapen werd vervolgens zonder verdere bezwaren verleend.

Afbeeldingen

Literatuur: Bontekoe, 1971; Informatie gemeente Graft-De Rijp


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 17.085
  • Waarvan afbeeldingen: 14.511

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site