Decemberbanner.jpg

Haelen

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


HAELEN

Provincie : Limburg
Opheffing : 2007 Leudal
Toevoegingen : 1942 Buggenum, Nunhem, 1991 Horn

I : 11 januari 1867
"In zilver een kerkgebouw met 5 torens, alles van keel, op een terras van sinopel, dragende de middeltoren en surtout een klein schild van zilver, beladen met 3 hoorns van keel, geplaatst 2 en 1."

NB : de tekening lijkt meer op koehoorns.

Wapen van Haelen

II : 3 juli 1950
"Doorsneden : I in goud 3 posthoorns van keel, beslagen van zilver, geplaatst 2 en 1, II in keel een omgewende leeuw van zilver, getongd van goud en gekroond met een kroon van hetzelfde van 5 bladeren. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Wapen van Haelen

III : 25 november 1991
"In goud drie hoorns van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren."

Wapen van Haelen

Oorsprong/verklaring

De hoorns zijn het wapen van Horne, waartoe Haelen en Buggenum behoorde. De leeuw is het wapen van het geslacht de Keverberg, laatste heren van Buggenum.

Van den Bergh noemt een zegel uit 1554, waarop een poort met gedekte middel- en vier zijtorens; tegen de muur een schild beladen met 2 hoorns.

Haelenz1.jpg

Oud zegel van de gemeente (jaar onbekend)

De oudste gegevens over de schepenbank van Haelen dateren uit 1275. Het was de zetel van een hoofdgerecht in het land Horne. In 1679 werd Haelen verheven tot heerlijkheid, die in handen kwam van de familie de Keverberg 'Aldenghoor. Deze familie behield het leen van de heerlijkheid tot de Franse revolutie. In ieder geval in 1479 werd door de schepenbank een zegel gevoerd. De voorstelling op het zegel is niet bekend, wel een afdruk uit 1534, die identiek kan zijn. Op het zegel staat een kerkgebouw, bestaande uit een gedekte middentoren en vier zijtorens; tegen de muur van de middentoren rust een schild beladen met 3 hoorns. Nadat de familie de Keverberg bezit had genomen van de heerlijkheid zijn er nieuwe zegels aangeschaft.

In ieder geval op een zegel uit 1687 was het veld doorsneden, rechts de toren van de kerk en links het wapen van de familie de Keverberg : in keel een omgewende leeuw van zilver, getongd en gekroond van goud. In 1866 werd het oudste zegel als wapen aangevraagd. Na samenvoeging met Nunhem en Buggenum werd het wapen van de Keverberg gecombineerd met het wapen van Horne.

De leeuw in het tweede wapen was foutief weergegeven: hij behoorde getongd van keel en dubbelstaartig te zijn. Tevens werden de hoorns omschreven als posthoorns, terwijl het gewone hoorns dienden te zijn (zie Horn). De oudste afdruk van het zegel dateert uit 1366. De schepenbank omvatte toen behalve Haelen ook Horn, Nunhem en Buggenum, exact als hede ten dage.

Wapen van Haelen/Coat of arms (crest) of Haelen

Poststempel 1974
Wapen van Haelen/Coat of arms (crest) of Haelen

Poststempel 1987
Wapen van Haelen/Coat of arms (crest) of Haelen

Briefhoofd, +/- 1995


Literatuur: Van den Bergh, 1898; Jeukendrup, 1980; Hanssen, 1994


Portaal Nederlandse OverheidswapensPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16,005
  • Totaal aantal afbeeldingen: 0

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site