Hilversum

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Hilversum/Arms (crest) of Hilversum
HILVERSUM

Country: Netherlands
Netherlands.jpgProvince: Noord Holland
Noordholland.jpgLoading map...
Official blazon
Dutch Zijnde van lazuur beladen met 4 boekweitkorrels van goud, gekeerd naar de 4 hoeken van het schild. (NB : de officiële afbeelding in het register laat boekweitbladeren zien ipv korrels. Op 12 maart 1991 is een nieuw diploma met de juiste afbeelding aan de gemeente verstrekt.)
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 22 oktober 1817.

De voorstelling geeft de belangrijke boekweitteelt weer in de gemeente sinds de 16e eeuw. Over de exacte ouderdom van het wapen is niet veel bekend, maar ouder dan de 16e eeuw is derhalve niet waarschijnlijk.

De oudste nog bestaande afbeelding van het wapen met de korrels dateert uit 1699, het is een ingemetselde steen in de zgn Stenenbrug ter plaatse. Op deze steen is het schild gedekt met een kroon van 3 bladeren en 2 parels en vertoont het 4 korrels. Overigens is niet bekend of dit wapen een gemeenschaps- of persoonswapen was.

Een andere bron uit dezelfde tijd, het wapenboek van Gerrit Schoemaker in Utrecht (1692-1732) vermeldt dat het wapen bestaat uit rode korrels op een gouden schild.

Op 2 etsen uit de 18e eeuw worden 3 boekweitkorrels afgebeeld, later is dit echter weer 4 geworden, zoals bij de Nederlandsche Stads- en dorpsbeschrijver. In deze laatste wordt het wapen ook beschreven als in groen met 4 boekweitkorrels.

De gemeente vroeg in 1815 het wapen aan met een groene ondergrond en gedekt door een kroon met 3 bladeren en 2 parels, de Hoge Raad van Adel verleende het schild echter in azuur en zonder kroon. De reden daarvan is niet bekend.

Wapen van Hilversum/Arms (crest) of Hilversum

Het wapen zoals de gemeente het had aangevraagd.

In 1970 wenste de gemeente het wapen alsvolgt te veranderen:"In goud 4 boekweitkorrels van keel, gekeerd naar de hoeken van het veld. Het schild gelegd op een dubbelkoppige adelaar van zilver, getongd en genageld van keel."

Wapen van Hilversum/Arms (crest) of Hilversum

Het voorstel van 1970.

De Hoge Raad van Adel zag de adelaar, symbool van Gooiland, niet zitten (er was geen historische verklaring voor te vinden), maar liet de gemeente weten dat een kroon en eventueel de kleurverandering wel mogelijk waren. De gemeente was echter op de adelaar gesteld en liet de verdere procedure achterwege.

In de 19e eeuw werd het wapen door de gemeente gevoerd met de kroon en geregeld ook omgeven door een krans van boekweitbladeren.

Afbeeldingen


Literatuur:


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 17.323
  • Waarvan afbeeldingen: 14.747

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site