Nigtevecht

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


NIGTEVECHT

Provincie  : Utrecht
Opheffing  : 1989 Loenen (2011 Stichtse Vecht)
Toevoegingen : -

I : 14 augustus 1976
"Gedeeld : I in azuur een sleutel van zilver, II in zilver een omgewende sleutel van sabel. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Coat of arms (crest) of Nigtevecht

Oorsprong/verklaring

Het wapen is identiek aan het voormalige heerlijkheidswapen, zoals dat al aan het begin van de 18e eeuw werd gevoerd. Het wapen werd gevoerd als hartschild op het wapen van het geslacht Huydecoper van Nigtevecht, die tevens een variant voerden met de velden omgedraaid. De familie kwam in 1721 in het bezit van de heerlijkheid.

De gemeente voerde het wapen al enkele tientallen jaren. In 1972 werd voor het eerst verzocht het wapen officieel te laten verlenen. Er was echter geen duidelijkheid over de kleuren van de velden, zilver-blauw of blauw-zilver. De gemeente liet het er toen maar bij zitten, omdat er een dreiging was dat de gemeente bij Nederhorst den Berg gevoegd zou worden. Toen bleek dat de samenvoeging niet door zou gaan, werd besloten om alsnog een wapen aan te vragen.

De oorsprong van het wapen was niet bekend. Het wapen komt al voor op een wapenbord uit 1675 van het Hoogheemraadschap Amstelland, waarvan Nigtevecht een van de districten vormde. Op dit wapenbord en ook op een gevelsteen uit 1609 blijkt dat het (heraldisch) rechterveld blauw zou zijn. Dit werd door een verfanalyse bevestigd, het was niet overgeschilderd. Toch komt later het wapen voor met de omgekeerde velden in het wapen van de familie Huydecoper. Dit is waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat het familiewapen ook een blauw rechter veld voerde, dit kwam de herkenbaarheid niet ten goede.

Toen vast was komen te staan dat het rechterveld historisch blauw diende te zijn, werd het wapen aangevraagd en overeenkomstig verleend.

Wapen van Nigtevecht/Coat of arms (crest) of Nigtevecht

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Nigtevecht/Coat of arms (crest) of Nigtevecht

Briefhoofd, +/- 1985
Wapen van Nigtevecht/Coat of arms (crest) of Nigtevecht

Poststempel 1966
Wapen van Nigtevecht/Coat of arms (crest) of Nigtevecht

Poststempel 1985
Wapen van Nigtevecht/Coat of arms (crest) of Nigtevecht

Stempel van de gemeente


Literatuur: Schutte, 1978; Koeman, 1983 (fig 9.5, kaart J.Wandelaar, 1749); archief Hoge Raad van Adel , brievenboek 1976.


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16,253
  • Waarvan afbeeldingen: 12,994

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site