Roermond

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Roermond/Arms (crest) of Roermond
Het wapen van 1941
Wapen van Roermond/Arms (crest) of Roermond
Het wapen van 2008
ROERMOND

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Limburg


Additions:

Loading map...
Official blazon
Dutch
  • (1941) Doorsneden: I in azuur een dubbelstaartige, klimmende leeuw van goud, getongd en genageld van keel, gekroond van goud, II in zilver een lelie van keel. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.
  • (2008) Doorsneden; I in azuur een dubbelstaartige leeuw van goud, getongd en genageld van keel, gekroond van goud; II in zilver een lelie van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren. Wapenspreuk: AEQUITAS IUDICIA TUA DOMINE in Latijnse letters van keel op een lint van zilver.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 10 maart 1941 en opnieuw op 17 november 2008.

De leeuw is de leeuw van Gelre. Sinds de 13e eeuw vormde het land rond Roermond, Opper Gelre, een belangrijk deel van Gelre. De lelie is waarschijnlijk ontleend aan het wapen van de familie Van Wachtendonck, tot welk geslacht Theodoricus, Voogd van Roermond in 1283, behoord zou hebben. Van hem is een zegelstempel bewaard, waarop de lelie voorkomt.

Hoewel het wapen al uit de Middeleeuwen stamt, werd het pas in 1941 officieel verleend. Waarom er aan het begin vn de 19e eeuw geen wapen werd aangevraagd/verleend is niet bekend. In 1907 deed de gemeente een eerste poging om een wapen te verkrijgen. De gemeente vroeg het wapen aan met een helm, en als helteken en waaier van pauwenveren (genoemd 'pauwenstaarten') en de spreuk AEQUITAS IUDICIA TUA DOMINE. De Hoge Raad van Adel kon zich niet vinden in de helm en helmteken en wilde het wapen goedkeuren met de gebruikelijke kroon van drie bladeren en twee parels. Omdat de gemeente vasthield aan de pauwenveren (een symbool gebruikt door de Graven van Gelre) kwam het niet tot een wapenverlening.

In 1940 werd de discussie weer opgepakt en ging de gemeente uiteindelijk toch accoord met de gebruikelijke gemeentekroon.

Het wapen werd gecontinueerd na de samenvoeging met Herten en ook in 2007 werd door de Hoge Raad van Adel voorgesteld om het oude stadswapen te continueren. De gemeente ging hiermee accoord, maar wilde wel graag dat de oude kroon vervangen werd door een vijfbladige kroon, omdat Roermond gedurende vier eeuwen de hoofdplaats was van het Gelderse Overkwartier. De Hoge Raad van Adel ging hiermee accoord. Ook wilde de gemeente de historische spreuk, bekend sinds 1495 en aangevraagd in 1907, graag toevoegen aan het wapen. Ook hiermee werd ingestemd.

Het oudste zegel van Roermond dateert uit 1250 en is in gebruik geweest tot 1358. Er wordt al een zegel vermeld in 1234, maar of dat hetzelfde zegel is, is niet bekend. Het zegel vertoont het wapen van de hertogen van Gelre.

Op het tweede zegel, een zakenzegel bekend sinds 1358, komt voor het eerst de deling voor, met in de bovenste helft de leeuw en in de onderste een lelie. Ook het tweede grootzegel, in gebruik van 1359-1628, vertoont het doorsneden schild. Alle latere zegels (zie een paar voorbeelden hieronder) vertonen het wapen, zoals dat ook nu nog wordt gevoerd. Er is een uitzondering, namelijk een tegenzegel in gebruik van 1359-1628. Dit zegel vertoont geen schild, maar een kleine zittende leeuw.

Afbeeldingen

Literatuur: Frankewitz en Venner; Sierksma, 1962


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 17,318
  • Waarvan afbeeldingen: 14,744

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site