Weert

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Weert/Arms (crest) of Weert
WEERT

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Limburg
Limburgp.jpg

Additions:

Loading map...
Official blazon
Dutch
  • (1918) In zilver een keper van lazuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parelpunten.
  • (1977) In zilver een keper van azuur, een schildhoofd van goud met 3 hoorns van keel, beslagen van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 9 september 1918 en gewijzigd op 16 november 1977.

Weert werd voor het eerst als heerlijkheid vermeld in de 11e eeuw. Van de 11e eeuw tot 1530 was de heerlijkheid in bezit van de graven van Horn. Na de onthoofding van Horn kwam de heerlijkheid in handen van een groot aantal geslachten.

De stad maakte in eerste instantie gebruik van een zegel met daarop een Gothisch kasteel, waarop een schild met de drie horens van Horn. Dit zegel dateert waarschijnlijk uit het einde der 14e eeuw en is gebruikt tot 1736. Tegelijkertijd maakte de stad gebruik van een tegenzegel, met daarop een keper. In 1736 werd de keper opgenomen in het nieuwe zegel der stad.

Over de oorsprong van de keper is niets bekend. Geen van de geslachten die de heerlijke rechten over Weert hadden voerden een keper. Alleen de graven van Egmond, tijdelijk heren van Weert, voerden kepers in hun wapen. De keper is echter van oudere datum, gezien de stadszegels. Wel is er een zegel bekend van Johan van Horn, heer van Kessenich, uit 1475, waar de drie horens van Horn vergezeld worden van een keper. In hoeverre er een verband is tussen dit wapen en het wapen van Weert is niet bekend.

Behalve op zegels komt de keper ook terug op munten van de stad, geslagen voor 1568. Op de munt staat de voorstelling van St. Maarten en de bedelaar, met voor de heilige een schildje met een keper. In het tweede wapen is de herinnering aan de Van Horns bewaard door de opneming van de drie horens.

Afbeeldingen

Literatuur: Eversen en Meulleners, 1900


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse heraldiek
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)  • Totaal aantal pagina's: 17.504
  • Waarvan afbeeldingen: 14.926

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site